Ken je dat? Je bent omgevingsmanager en alle informatie zit in excel-bestanden, staat op notitie briefjes of zit in de hoofden van jou en je projectteam. Omgevingsmanagement heeft de laatste jaren als IPM-rol een sterke ontwikkeling doorgemaakt. Misschien wel de grootste van allemaal. Eigen werkprocessen, eigen systematiek en soms wordt het zelfs centraal in de organisatie gezet. Wie had dat gedacht? Binnen een wereld waarin we toch lange tijd dachten dat het toch vooral om alleen techniek ging? Maar waarom krijgt omgevingsmanagement dan nog steeds de oude kleren van grote broer technisch management? Of van contractmanagement?
Wat ik hiermee bedoel is dat een tekenaar en/of ontwerper heeft bijvoorbeeld Autocad. De project- en contractmanager hebben Relatics. Iedere IPM-rol heeft tools die ondersteuning bieden in de werkprocessen. Omgevingsmanagers krijgen een module in een bestaand systeem, terwijl de werkwijze van een omgevingsmanager daar helemaal niet op aansluit. Sterker, het type mens (omgevingsmanager) is vaak zelfs dusdanig anders, dat deze systemen of oude kleren, eerder het werkproces vertragen dan helpen. Van de omgevingsmanagers verwachten we meer dan technische kennis. We verwachten dat zij in staat zijn de vraag achter de vraag te achterhalen. Dat zij in een vroeg stadium al “naar buiten gaan” om input op te halen voor de plannen vanuit de projectomgeving. Om consensus te creëren, waardoor de risico’s van het project verkleind worden en beheersbaar blijven. Daar zijn competenties voor nodig die niet standaard in de traditionele projectteams aanwezig waren. Daar is een ander type mens voor nodig, een type mens dat anders denkt en op een andere manier overzicht wil behouden. Niet op een post-it briefje, in Excel of in een “technisch” programma waarin toch voornamelijk de eindresultaten van het gehele OM-proces worden vastgelegd.
Als omgevingsmanagement echt beschouwd wordt als apart vakgebied en serieus genomen wordt in het projectteam, dan krijgt zij de faciliteiten van een werksystematiek die het gehele werkproces ondersteund. Waarbij de gebruiksvriendelijkheid ook past bij de type mens en de werkzaamheden, het gehele proces. Waarin makkelijk verbanden gelegd kunnen worden, snel strategieën inzichtelijk worden, prioriteiten direct in beeld komen, geen onnodige tijd verloren gaat aan lijstjes adressen en bovenal: waarin stakeholdermanagement, conditionering en communicatie van A tot Z inzichtelijk, herleidbaar en te monitoren zijn.
Kortom: Omgevingsmanagement is al lang niet meer het kleine kind dat de gebruikte kleren van de oudere broer of zus wil dragen. Omgevingsmanagement verdient zijn eigen identiteit met eigen tools. Laat de omgevingsmanager zijn werk optimaal kunnen doen en verklein daarmee de risico’s, gebruik tijd efficiënter en maak het makkelijker om te monitoren en verantwoording af te leggen. Google eens op “tool omgevingsmanagement” of “omgevingsmanagement tool” en je zult zien dat er al kant en klare en wel doordachte hulpmiddelen zijn.