De tijd dat omgevingscommunicatie bestaat uit het sturen van een brief en het organiseren van een inloopavond, ligt inmiddels ver achter ons. Bij ingrijpende bouw- en infraprojecten worden verschillende kanalen naast elkaar gebruikt om de omgeving zo goed mogelijk te informeren en te betrekken. Een cross-mediale aanpak, in vakjargon. Normaal gesproken pleit ik voor digitalisering van omgevingsmanagement, maar nu heb ik juist een idee voor de offline wereld: pop-up engagement.
Waar er vroeger slechts een paar kanalen waren om informatie in te winnen, is het medialandschap inmiddels door digitalisering sterk geïndividualiseerd. Je kunt er dan ook niet vanuit gaan dat iedereen rondom een project de plaatselijke krant of bewonersbrieven leest en begrijpt. Tijdens een training van @JoelFredericks, expert op het gebied van pop-up engagement, raakte ik overtuigd van pop-up engagement. Hij liet zien hoe je een (digitale) omgevingscommunicatie-aanpak versterkt door de community op te zoeken.
Wat is pop-up engagement?
Een pop-up is eigenlijk een soort stand zoals op een beurs, maar dan midden in de community. Denk hierbij aan een stand op het plein of een speciaal voor het project ingerichte koffiecorner bij de lokale supermarkt. Je ontmoet jouw doelgroep op weg naar hun werk, of wanneer ze boodschappen doen. Je raakt sneller in gesprek, waardoor je ook kunt nagaan hoe zij over het project denken. Ook kun je ze activeren om een app te downloaden, waarmee je in contact blijft. Als je pop-up goed is (vraag advies aan @JoelFrederiks), dan trek je positieve aandacht en vergroot je de betrokkenheid en tevredenheid.

Beloon de omgeving
Vergeet ook niet de omwonenden te belonen. Het hoeft niet kostbaar te zijn. In de afgelopen 8 jaar dat ik werkzaam ben op dit gebied heb ik verschillende leuke giveaways voorbij zien komen. Zo zag ik oordoppen tijdens hei-werkzaamheden en bloemzaden als het project ook impact heeft op groenvoorziening. Betrek hier vooral lokale ondernemers bij, het is een mooie kans om ze in het zonnetje zetten tijdens een ingrijpend project waar ze mogelijk last van krijgen. Bovendien weten zij waar de community blij van wordt.
Wat levert het op?
Een crossmedia aanpak met offline, online en pop-up kan best kostbaar zijn. Een tip is om met een reeds ontwikkelde app te werken en een recyclebare pop-up te bouwen, zoals Tante keet (hyperlink). Maar de betrokken- en tevredenheid die je ervoor terug krijgt levert veel op:
- Hogere betrokkenheid
- Hogere tevredenheid
- Voldoen aan doelstellingen van opdrachtgever (korting)
- Minder klachten
- Goede reputatie, grotere kans bij nieuwe aanbestedingen.